Leverans inom 1-3 dagar  ●   Fri frakt över 500:-  ●   Trygga betalsätt

Priser visas: inkl moms exkl moms

Din varukorg

Totalt: 0:-
Fortsätt handla

Riddgems nyhetsbrev

Prenumerera och bli först att ta del av nyheter och erbjudanden


HTML   TEXT enbart

Vem är online

Just nu är 45 gäster och 
85 kunder online.

Rubin

 

Rubin

 

Det vi kallar rubin är den röda varianten av mineralet korund. Övriga färger går under benämningen safir. Det var först på 1800-talet som rubin och safir identifierades som korund och sammanfördes i denna grupp. Tidigare trodde man att röd spinell och granat också  var rubin men idag vet vi mer. Den stora, röda stenen i det engelska kungahusets krona är den så kallade “Black Prince’s Ruby”, den är i själva verket en stor polerad (men oslipad) spinell.

 

Korund är efter diamant det hårdaste av alla  mineral och detta bidrar till de slipade stenarnas lyster och skönhet. Inneslutningar är vanliga men detta drar inte ner kvaliteten utan är ett äkthetsbevis för naturrubinen. Typen av inneslutningar kan också ge en indikation om var stenen kommer ifrån. Om inneslutningarna består av rutilnålar fås kattögoneffekten eller den mycket eftertraktade sexstråliga stjärneffekten (asterism).

 

Egenskaper

Mineral grupp: Korund

Kemi:Al2O3

Färg: Röd-Rosaröd (andra korund färger klassas som safir)

Kristallsystem: (Trigonal) Hexagonala prisma

Mohs hårdhet: 9

Ljusbrytning:1.762 – 1.778

Dubbelbrytning: -0.008

Densitet: 3.97 – 4.05

Information

Kan förväxlas med
 
Almandin, flusspat, pyrop, spinell, topas, turmalin, zirkon. Det finns också talrika imitationer och dubletter som är att betrakta som rena förfalskningar. Utöver det finns också mycket vanligt förekommande syntetiska varianter av rubin. Dessa är mycket svåra särskilja från Naturliga äkta Rubiner.
 
Behandlingar
 
Vanlig behandling är  värmebehandling vilken är traditionellt accepterad. Den vanligaste behandlingen numera är dock med blyglas/Flux-healing metoder. Matrial med Flux/Pb-glas beh. är äkta naturliga rubiner men skulle i vissa fall, utan behandling inte vara matrial av rimlig ädelstenskvalitet. Å andra sidan kan matrial med denna behandling ofta vara hållbarare än obehandlat genom att sprickbildningar och liknande har smält ihop eller försvunnit (lagats). Billigt, vackert och oftast lämpligt i smycken.
Läs/lär mer om behandlingsmetoden på vår blogg under kategorin "behandlingar" http://riddgem.se/blogg/ samt här http://www.ruby-sapphire.com/flux_healing_mong_hsu_ruby.htm
 
Lämpliga instrument för ID
 
Polariskop för att ta reda på kristall form och separera bort ett antal andra förväxlingsmöjliga ädelstenar. Granater har kubisk form och kan därmed lätt skiljas ut.
 
Mikroskop/Lupp för att undersöka inneslutningar. Det viktigaste sättet att separera syntetiska rubiner från äkta rubiner. Äkta rubin har brutna tillväxtlinjer medans syntetiska har längsgående svagt böjda. Även inklusioner ger vägledning i detta fall.
 
Brytningsindex och densitet är mycket viktiga data vilket man undersöker med refraktometer och hydrostatisk vägning.
 
Kända fyndplatser
 
Kända förekomster finns i Sri Lanka, Thailand, Vietnam och Burma. Största nuvarnade förekomst och produktion kommer från Madagaskar.
 
Kuriosa/Övrigt
 
Rubinens namn kommer av det latinska ordet ruber vilket betyder röd.
 
Läs/lär mer om Rubin
 
Nedan ser ni exempel med olika form och kvalitet. 

   

Det finns inga produkter att visa i denna kategori.