Leverans inom 1-3 dagar  ●   Fri frakt över 500:-  ●   Trygga betalsätt

Priser visas: inkl moms exkl moms

Din varukorg

Totalt: 0:-
Fortsätt handla

Köpinformation

Inköp hos RIDDGEM

Vårt huvudsakliga sätt för betalning är med KLARNA CKECKOUT där ni kan välja faktura/delbetalning/kort/direktbetalning.

Vi har paypal och du kan med dem betala med kort. Du behöver inte ha eget paypal konto. Riddgem´s paypal konto är: purchase@riddgem.se

Betalning för varor du köper från oss kan även ske i Förskott med Bankgiro, Swish eller Payson.

Det går utmärkt att skicka betalning via diskret brev kontant för mindre summor (dock på egen risk och adress får du vid beställning).

Förskott: Bankgiro: 5397-5868 (Riddgem) eller Swish 0725627052 (Simon Ridderborg). Vi kan också använda betalningsservicen www.payson.se och skicka er en betalnings uppmaning från vårt payson konto, sales@ridderborg.se ni kan då betala med ert kredit kort. Begär detta genom att skriva ”Payson” i meddelande eller email till oss.

Kunden betalar eventuella transaktionskostnader för överföring mellan konton. Vi förbehåller också rätten att fakturera kunden sådana kostnader.

Äkthetsgaranti vid inköp från oss

Vi garanterar att sten/stenar du köper från oss är 100% äkta om inte annat är uttalat i beskrivning. 
Vi gör stickprov som annan än oss får analysera samt våra egna analyser. 
Våra egna leverantörer har ofta äkthetscertifikat på sina sålda stenar i deras led. 
Om kund kan visa på annat gäller full återbetalning som kompensation. Dock med reservation vad gäller inlämnade diamanter, där krävs också att tidigare ägare medverkar för att utlovad garanti skall gälla. Om så inte skulle vara fallet samarbetar vi vid ev. rättsprocess.
Vi utfärdar äkthetsintyg på våra ädelstenar och detta ingår i priset för stenar vilka kostar 500kr eller mer. Ni kan även få köpa dessa äkthetsintyg för stenar av lägre kostnad än 500kr. Vi tar då betalt 50kr per intyg, dessa finns under kategorin "Tillbehör" och "Övrigt". Markera hur många ni önskar och skriv i order kommentar för vilka av era inköpta ädelstenar intygen skall gälla. Vi reserverar oss för att andra gemmologer kan ha avvikande uppfattning från våra detaljbeskrivningar.
 

RIDDGEM "klarhetsgraderingar" för ädelstenar

IF = Internally flawless; Dvs fri från inneslutningar 
VVS = Very, very slight inclusions; Dvs små inneslutningar knappt synliga i 10x lupp 
VS = Very slight inclusions; Dvs inneslutningar synliga i 10x lupp
SI = Slightly included; Dvs små inneslutningar synliga med blotta ögat
I1-I3 = Included; Dvs inneslutningar synliga med blotta ögat
Transparent = Genomsynlig sten, mycket inneslutningar
Translucent = Genomlyslig sten
Opaque = Ej genomlyslig sten
 

Klarhet och färg för Diamanter (Internationell standard)

Klarhetsgrader för diamanter:
 
FL-IF = Flawless-Internally flawless; Dvs Perfekt - fri från inneslutningar 
VVS1-VVS2 = Very, very slight inclusions; Dvs mycket mycket små inneslutningar knappt synliga i 10x lupp ens för fackman. 
VS1-VS2 = Very slight inclusions; Dvs små inneslutningar synliga i 10x lupp för fackman men knappast lekman.
SI1-SI3 = Slightly included; Dvs små inneslutningar synliga i 10x lupp - klart synliga inneslutningar med 10x lupp.
I1 (Pique1) = Included; Dvs inneslutningar knappt synliga med blotta ögat
I2 (Pique2) = Included; Dvs Framträdande inneslutningar klart synliga med blotta ögat och påverkar lyster påtagligt.
I3 (Pique3) = Included; Dvs Mycket påtagliga och störande inneslutningar som drar ner stor del av lystern.
 
NOTERA! Kategorin stenar SI1 till och med I1 är mycket vackra och prisvärda som smyckesstenar enligt vår åsikt. 
 
Vithetsgraderingar för diamanter:
 
D-E = River, Perfekt färglöst vit.
F-G = Top Wesselton, Nästan färglöst vit.
H = Wesselton, Mycket fin vit endast fackman ser skillnad mot föregående.
I= Top Crystal, Fin vit med mycket svag aning färg knappast synlig för lekman.
J-K= Crystal, Vit med något färg som syns vid jmf med vit kategorier F-I.
L= Top Cape, Lite svagt färgad men tydlig skillnad mot vit kategorier F-I.
M-N = Cape, Klart märkbart färgad. 
O-R = Svagt ljusgul.
 
NOTERA! Kategorin stenar SI1 till och med I1 och med färgen H till och med K är mycket vackra och prisvärda som smyckesstenar enligt vår åsikt. 
 
Se mer utförlig info om ädelstenar på ICGAs (International Colored Gemstone Association) hemsida gemstone.org

Använd google sökmotor och leta information på webben det finns en uppsjö av informationssidor för alla ädelstenar och diamanter. Vi uppmanar våra kunder att informera sig.
 

RIDDGEM "Bildpolicy"

1) Vår strävan är att publicera en bild som så korrekt som möjligt visar hur stenen ser ut i verkligheten. 
Lyster, färger och många andra parametrar är dock svåra att fånga på bild och varierar även beroende på datorgrafik, bildupplösning m.m.
 
2) Vi använder egna bilder. För alla enskilda stenar tar vi en egen unik bild. Alternativt så har vi köpt bild/bilder av extern fotograf vilket i allmänhet administreras av våra distributörer enligt avtal.
I många fall köper vi partier av samma sorts sten och storlek. 
Då vi har flera/många exemplar av varje sten använder vi en representativ egen bild av denna.
Så kallad "Ref bild" vilket alltid framgår i produktbeskrivning. 
 
3) Våra bilder är kraftigt förstorade för att tydliggöra (ca 100x). Ojämnheter eller inneslutningar syns därmed mer tydligt på bild än för ögat. Stenarna är därför i allmänhet mer vackra i verkligheten än på bild. 
 
4) Våra bilder skyddas av copyright lagstiftning. Vi medger nedladdning av bild för de produkter våra kunder inhandlat av oss. Kund har då rätt att använda bild såsom önskas. Vi tillåter annan användning/nedladdning av våra bilder mot avgift. Detta kan köpas under kategorin "Tillbehör", "Övrigt". 
 

Generell information om behandlingsmetoder

Behandling av diamanter 
 
Det finns olika tekniker att behandla diamanter. Vanligt och accepterat är färgbehandling med hjälp av bestrålning även kallat irradiation. Med denna metod får man starkare och jämnare färger. Svarta diamanter är oftast också behandlade med denna metod för att få en jämn svart färg. På engelska använder man begreppet "colour enhanced". Ofta används benämningen "fancy" för diamanter som är färgade dock tvistar de "lärde" om riktigheten i att använda den benämningen för färgade diamanter som är färgbehandlade. Naturligt färgade diamanter av kategorin "fancy" såsom blå, röd m.fl. skarpa färger är oerhört sällsynta och extremt dyra, ofta dyrare än högkvalitativa vita diamanter. Färgbehandlade är tvärtom billiga i jämförelse. Färgbehandlade diamanter har en beständig genomgående färg. 
Vad gäller våra diamanter är alla diamanter under kategori "Färgade" färgbehandlade enligt ovan beskrivning. 
 
En annan viktig behandlingsmetod för diamanter är klarhetsbehandling. Ett sätt är att med laser göra små hål och få ut fula inneslutningar samt sedan fylla diamantens hål/hålrum med glas eller annan substans. Denna behandling sänker värdet på stenen. På engelska använder man då begreppet "clarity enhanced". 
 
Vad gäller syntetiska diamanter fanns dessa i mycket liten omfattning på marknaden fram tills nyligen. Nu är syntetiska diamanter i alla storlekar, kvaliteter och färger vanliga. Dessa kallas allmänt för "Lab Grown Diamonds". Vi på Riddgem köper därför numera endast in från etablerade distributörer i Antwerpen som inom ramen för Kimberley processen och EU direktiv garanterar naturligt producerade diamanter. Det finns även en uppsjö av s.k. simultanter, vilket kan vara zirkoner, CZ m.m. Dessa är dock lätta att upptäcka med instrument och densitetsbedömning. 
 
Behandling av safirer/rubiner 
 
För korunderna safir och rubin finns många behandlingsmetoder som används. En del accepterade och andra mindre önskvärda. I stort sett alla ädelstenar i denna grupp är värmebehandlade numera, vilket anses fullt acceptabelt. Rubiner är ofta behandlade med en s.k. "flux healing" metod har det visat sig de senaste åren. Helt obehandlat material har mycket höga priser och kan säkerställas vara sådant genom att handla certifierade stenar. 
Utöver värmebehandling finns värmebehandling i kombination av tillsatt kemikalie som beryllium vilket ger högre renhet och skarpare färg. Vidare använder man s.k. diffusionsbehandling där man har ett överdrag av material som ger bättre färg. Diffusionsbehandling anses av många tveksam som metod och stenar behandlade med den metoden har lägre värde. I vissa fall kan dock diffusionsbehandling vara rimlig metod, t.ex. för stjärnsafirer och stjärnrubiner. 
 
För korunder finns syntetiska varianter som kan vara svåra särskilja från äkta stenar. Det finns många varianter av simultanter och dobletter. Vi handlar inte med syntetiska stenar. 
 
Behandling av smaragder 
 
För smaragder är behandling med olja från cederträ en accepterad metod och de allra flesta är behandlade med denna metod. För smaragder förekommer även fyllning av andra substanser som härdare och liknande vilket sänker värdet.
 
Behandling av övriga ädelstenar 
 
När det gäller övriga ädelstenar så används olika behandlingsmetoder för vissa sorter och för andra så används vanligen ingen metod alls. 
Här kan nämnas topaz som är en stor grupp där man värmebehandlar och i många fall bestrålar för att få bättre klarhet och skarpare färger. 
Vad gäller Topazer kan det fortsättningsvis också nämnas att t.e.x. Mystik Topaz är en diffusions behandlad sten vilket nästan framstår som självklart. Den har ett tunnt härdat lager som ger den färgen. Även andra Topazer kan vara behandlade med denna teknik. Detta beskrivna gäller även kvarts.
Bland ädelstenar som oftast inte behandlas kan nämnas Turmaliner och många granat sorter.
Det finns syntetiska varianter som kan vara svåra särskilja från äkta stenar. Det finns varianter av simultanter och dobletter. Riddgem handlar inte med syntetiska stenar.
 
Använd google sökmotor och leta information på webben det finns en uppsjö av informationssidor för behandlingsmetoder av ädelstenar och diamanter. Vi uppmanar våra kunder att informera sig.  
 

Länkar till kvalitativa webbsidor där du kan lära dig mer, få historisk och aktuell information om diamanter och ädelstenar 

För alla dessa utvalda länkningar gäller självklart att ni på olika ställen i läsningen eller käll förteckningar m.m. kan klicka er vidare och hitta annan/mer information om vad som intresserar er. All läsning vi letat fram för er räkning är på engelska men det hoppas vi är ok. 
 
Länk till informationssida för ädelstensintresserade där du också kan söka dig vidare via mängder av länkningar. Många länkningar också till konkurrerande webbshoppar, men vi riskerar detta då du kommer finna att vi håller mycket bra pris även Internationellt sett. Missa inte sammanställning med alla tänkbara ädelstenar, mineraler m.m. Samt härliga bilder på resp. sort. Hög klass mycket bra! Realgems.org
 
Denna länk till sida för ädelstensintresserade har nyhetsbrev, webbtidning, aktuella prislistor, samlarinformation och mycket annat (viss konkurrerande versamhet mot oss men det bjuder vi på). Mycket bra! National Gemstone
 
Denna länk till sida för ädelstensintresserade har det mesta och finns också länkad till längre upp på denna sida. Mycket bra och ett måste för dig som vill lära mer! International Colored Gemstone Association
 
Denna länk till Gemological Institute of America som är ett av världens största Laboratorium och mest välrenomerat. Här finns mycket värdefull information. Intressant och bra! GIA
 
Mer information och löpande inlägg publiceras på vår blogg http://riddgem.se/blogg/ där skriver vi om allt möjligt som har med ädelstenar att göra.