Leverans inom 1-3 dagar  ●   Fri frakt över 500:-  ●   Trygga betalsätt

Riddgems nyhetsbrev

Prenumerera och bli först att ta del av nyheter och erbjudanden


HTML   TEXT

Vilka är online?

Det är nu 15 gäster och 
19 medlemmar online

Smaragd

Smaragd

Smaragd är den den gröna varianten av Beryl. Den är den mest berömda och värdefulla av de gröna ädelstenarna. Dess vackra gröna färg tillsammans med hållbarhet och sällsynthet gör den till en av de dyraste ädelstenarna. Djupgrön är den mest eftertraktade färgen på smaragder.  I allmänhet gäller att ju blekare färg ju lägre värde på stenen. Mycket bleka stenar kallas inte smaragd utan grön beryl.

Förutom smaragd finns beryl i andra viktiga ädelstensvarianter som blå akvamarin, rosa morganit och gröngul heliodor/gyllene beryl. Goshenit är vit/färglös.

Felfria smaragder är mycket sällsynta och har högt värde. En del föredrar faktiskt smaragder med små fel framför felfria eftersom det visar på äkthet. Colombianska smaragder har traditionellt hållit den högsta kvaliteten med den finaste gröna färgen men källor från Zambia producerar också djupgröna smaragder av hög kvalitet.

Trots sin hårdhet är smaragd en skör sten. Vid hårda slag eller starka temperaturväxlingar kan de få interna sprickor. Smaragder som behandlats för att dölja inre fel skall aldrig rengöras med ultraljud. De skall inte heller tvättas med tvål. Då kan oljebehandlingen avlägsnas och felen bli synliga.

Egenskaper

Mineral grupp: Beryll
Kemi: Beryllium-aluminium-silikat Be3Al2Si6O18
Färg: Grön
Kristallsystem: Hexagonal
Mohs hårdhet: 7,5-8
Ljusbrytning: 1.577 - 1.583
Dubbelbrytning: 0.005 -.009
Densitet: 2,72

Information

Kan förväxlas med

Tsavorit, Krom Diopsid, Turmalin, Safir, glas och andra gröna varianter av ädelstenar.

Behandlingar

Vanligen är de allra flesta smaragder oljebehandlade med cederträolja, det är det klassiska. Det finns en hel del syntetisk smaragd på marknaden hydrotermal process används liksom flux-fusions process samt även andra tekniker. Man kan även tillverka akvamarin och andra beryller syntetiskt men detta anses oekonomiskt och oftast använder man istället syntetisk korund som är billigare.

Lämpliga instrument för ID

Polariskop för att ta reda på kristall form och separera bort ett antal andra förväxlingsmöjliga ädelstenar.

Mikroskop/Lupp för att undersöka inneslutningar vilket kan ge indikation även på ursprung.

Brytningsindex och densitet är mycket viktiga data vilket man undersöker med refraktometer och hydrostatisk vägning.

När det gäller att skilja smaragd från grön beryll går man på färgens ton och intensitet vilket inte alltid är en exakt gräns.

Kända fyndplatser

Välkända förekomster finns i Colombia, Brasilien, Zambia och Ryssland.

Kuriosa/Övrigt

Tidigare hade man som regel att en beryll som är grön måste innehålla krom vilket ger utslag i chelsea filter. Numera har man dock ändrat sig och grön beryll som har Va och Fe i sig kan också kallas smaragd bara de har tillräcklig grön ton och intensitet. Dessa stenar ger sålledes inte utslag i chelsea filtret.

Läs/lär mer om Smaragd

Nedan syns några av våra exempel på smaragder i olika kvalitet.

Det finns inga produkter i denna kategori.