Leverans inom 1-3 dagar  ●   Fri frakt över 500:-  ●   Trygga betalsätt

Riddgems nyhetsbrev

Prenumerera och bli först att ta del av nyheter och erbjudanden


HTML   TEXT

Vilka är online?

Det är nu 10 gäster och 
32 medlemmar online

Safir

Safir

Safiren är en av den mest värdefulla ädelstenarna. Det är en eftertraktad ädelsten på grund av sin utmärkta färg, hårdhet och lyster. I handeln betecknar termen safir utan färgprefix den blå varianten av mineralet Korundum. Termen safir infattar dock alla andra ädelstensvarianter och färger av korundum, utom rubin, den röda varianten av korundum som haft sin egen beteckning sedan antiken.

Safiren är en av de populäraste ädelstenarna och används i stor omfattning i smycken. Fint färgad safir med djup blå färg och hög genomskinlighet kan uppbringa flera tusen dollar per carat. Den blå varianten änvänds oftast i smycken men gula, rosa och oranga ”fancies” har blivit populära på senare tid. Grön och ljusblå safir förekommer också men är mindre vanlig i smycken. Mindre förekommande är ogenomskinlig svart safir.

Safir används i alla typer av smycken som armband, halsband, ringar och örhängen. Den används både som huvudsten i hängen och ringar och som sekundär sten som komplement till andra ädelstenar som, till exempel, diamanter. Stjärnsafirer poleras till cabochons och är mycket värdefulla om de är klara.

Den sällsynta orangerosa varianten, känd som padparadsch, kan till och med vara mer värdefull än den fina blå safiren. Blå safir, särskilt mindre genomskilnligt material skärs ibland till caméer eller små figurer.

Egenskaper

Mineral grupp: Korund
Kemi: Aluminiumoxid Al2O3
Färg:Blå, Färglös, Violett, Grön, Orange, Gul, Rosa och Svart  . 
Kristallsystem: Trigonal
Mohs hårdhet: 9
Ljusbrytning: 1,766-1,774
Dubbelbrytning: 0,008
Densitet: 3,97-4,05

Information

Kan förväxlas med
 
Kvartser, spinell, topas, turmalin, zirkon. Det finns också talrika imitationer och dubletter som är att betrakta som rena förfalskningar. Utöver det finns också mycket vanligt förekommande syntetiska varianter av safir. Dessa är mycket svåra särskilja från Naturliga äkta Safirer.
 
Behandlingar
 
Vanlig behandling är  värmebehandling vilken är traditionellt accepterad. Den vanligaste behandlingen numera är dock med blyglas/Flux-healing metoder. Matrial med Flux/Pb-glas beh. är äkta naturliga safirer men skulle i vissa fall, utan behandling inte vara matrial av rimlig ädelstenskvalitet. Å andra sidan kan matrial med denna behandling ofta vara hållbarare än obehandlat genom att sprickbildningar och liknande har smält ihop eller försvunnit (lagats). Billigt, vackert och oftast lämpligt i smycken.
Läs/lär mer om behandlingsmetoden på vår blogg under kategorin "behandlingar" http://riddgem.se/blogg/
 
Lämpliga instrument för ID
 
Polariskop för att ta reda på kristall form och separera bort ett antal andra förväxlingsmöjliga ädelstenar. 
 
Mikroskop/Lupp för att undersöka inneslutningar. Det viktigaste sättet att separera syntetiska safirer från äkta safirer. Äkta safir har brutna tillväxtlinjer medans syntetiska har längsgående svagt böjda. Även inklusioner ger vägledning i detta fall.

Brytningsindex och densitet är mycket viktiga data vilket man undersöker med refraktometer och hydrostatisk vägning.

Kända fyndplatser

Fyndorter är i bland annat Burma, Australien, Ceylon, Thailand, Brasilien, Kambodja, Kenya, Malawi m.fl. 

Kuriosa/Övrigt

Safir är månadssten för september. Blå Safir anses vara den mest populära ädelstenen av alla.

Läs/lär mer om Safir

Nedan ser ni exempel med olika färg och kvalitet. 

Det finns inga produkter i denna kategori.